Geplaatst op

Oorzaken van pijn aan de spieren

workout

Dagelijks ervaren honderdduizenden Nederlanders dit vervelende probleem. Veelvoorkomende oorzaken van spierpijn zijn spanning, stress en overbelasting. Meestal voel je de irritatie op één bepaalde plek, maar dit kan ook ontstaan door een kneuzing tijdens het sporten. Vaak is de oorzaak overbelasting, bijvoorbeeld wanneer je te veel tilt tijdens een verhuizing.

Waardoor ontstaat deze spierpijn?

Wanneer je vol motivatie met beide benen uit bed stapt en alle energie in een work-out steekt, kan dat voor overbelasting zorgen. Als je nieuwe oefeningen doet of ze al een tijdje niet hebt gedaan, kun je er vrij zeker van zijn dat de spieren overbelast worden. De volgende ochtend wanneer je uit bed probeert te komen kan je intense pijn voelen.

Spierpijn voorkomen

Waarom is dat?

Je lichaam heeft zich nog niet aan de activiteit aangepast. De individuele spiervezels werken niet samen, dus het kan gebeuren dat bepaalde vezels al het werk doen, terwijl anderen vezels in wezen een pauze nemen. Omdat slechts een paar spiervezels de lading dragen, kunnen ze snel overbelast raken. Kortom, als je spieren overwerkt zijn, kan dit leiden tot stijfheid en het ontstaan van kleine scheurtjes. Zelfs goed ervaren marathonlopers zullen na hun eerste squashwedstrijd pijn ervaren. 

Wat gebeurt er in de spieren?

De reden dat je je zo vermoeid voelt, zijn kleine micro-blessures die ontstaan. Deze letsels verhogen de concentratie van ontstekingen in uw bloed, waardoor de lymfe overbelast wordt. Dit wordt ook wel lymfeoedeem genoemd. Lymfoedeem is een opeenhoping van eiwitten en vocht in het lichaamsweefsel.

spieren-man
spieren-man

Hoe lang duurt het voordat je pijn ervaart in de spieren?

Over het algemeen voel je spierpijn niet direct na je training, maar vaak een paar uur later. Deze pijn treedt meestal op tussen de 24 en 48 uur na uw training. Geen reden tot paniek, meestal gaat de pijn relatief snel weg. De ergste pijn zou binnen een week moeten verdwijnen. Pijnlijke spieren zijn niets anders dan kleine verwondingen aan je spieren. Maar je lichaam is slim: het herstelt het beschadigde weefsel en verhoogt daarbij het prestatieniveau van je lichaam. De voorwaarde is wel dat je je lichaam voldoende tijd geeft om met rust te herstellen.

Daarnaast kan spierpijn ook ontstaan door:

1) Beschadigde of ontstoken spieren. Lichte stijfheid kan ook als vervelend worden ervaren. Iedereen heeft daar wel eens last van. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 45% van de Nederlanders minimaal één keer per week hier last van heeft. De meeste klachten komen voor in de nek, schouders en de rug.

2) Ziekte gepaard met koorts. Bij koorts en griep komen bepaalde stoffen vrij die last veroorzaken. De meesten van ons hebben dit al eens ervaren. Een flinke spierpijn kan ook een reactie zijn van het lichaam dat er een verkoudheid of griep op komst is.

3) Verandering van temperatuur. Koude wind en tocht spelen een belangrijke rol voor de spanning in de spieren. Het steeds van binnen naar buiten lopen en het werken in vriescellen kunnen klachten en irritaties oproepen.

Wat kun je aan spierpijn doen?

In de meeste gevallen verdwijnt dit vanzelf, en kan als hinderlijk worden ervaren. U kunt ermee starten om een koelende/verwarmende spiercrème te gebruiken, de Oud Hollandsche Spier- en Gewrichtscrème bestaat uit natuurlijke bestanddelen, waaronder arnica, MSM, glucosamine en menthol. Na gebruik van deze crème wordt binnen 5 minuten een plezierige tinteling op de huid ervaren. Het effect na gebruik werkt vaak uren door.

Wanneer kiest u voor de huisarts?

Wanneer de resultaten na een week uitblijven, dan is het raadzaam om een afspraak te maken met een huisartsenpost. Uw huisarts kan beoordelen of er nog andere oorzaken aan de grondslag van de spierpijn ligt.
Bij hevige en acute spierpijn na bijvoorbeeld een letsel, door een ongeluk of blessure wordt geadviseerd om direct contact op te nemen met de huisartsenpraktijk.

Klik hier om de Oud Hollandsche Spier- en Gewrichtscrème voordeling te bestellen.

Zijn de Ambachtscrème producten alleen geschikt voor klussers en werklieden?

Nee, deze crème is voor iedereen geschikt die last heeft van droge, ruwe en schrale handen.

Is de Ambachtscrème alleen geschikt voor de handen?

Nee, deze rijk gevulde crème wordt ook gebruikt om je lichaam en droge voeten mee in te smeren

Voor welke klachten kun je de spier & gewrichtscrème gebruiken?

Deze spier en gewrichtscrème wordt gebruikt bij nek, schouders, rug en knieklachten.
Wanneer de leeftijd het bewegen wat moeilijker maakt. Deze crème is ook geschikt bij vermoeide benen en voeten.

Wat is er zo bijzonder aan deze lippenbalsem?

De Oud Hollandsche lippenbalsem bevat natuurlijke bestanddelen zoals de aloë vera, echinacea, teunisbloem, citroenmelisse, L-Lysine en vitamine E.
Deze bestanddelen doen droge en ruwe lippen weer stralen en lipblaasjes verminderen.

Wat zijn de prijzen van deze producten?

Ambachtscrème 75ml 6,95 – Ambachtscrème 200ml 11,95 – Ambachtscrème 450ml 19,95 – Ambachtscrème 1000ml 36,95 – Ambachtszeep 500ml 4,95 – Lippenbalsem 4,95 – Spier & Gewrichtscrème 75ml 12,95 – Spier & Gewrichtscrème 140ml 19,95

Verschillende verpakkingen spiercrème’s