Geplaatst op

Wat is een hand-voetsyndroom en hoe behandel je dit?

Een hand- en voetsyndroom kan ontstaan door een behandeling met chemotherapie dat als bijverschijnsel een schilferige huid geeft en mogelijk resulteert in huidirritatie op de handen en voeten. Een schilfering van de huid kan gepaard gaan met jeuk. Dit wordt ook wel het hand en voet syndroom genoemd.

Hoe ontstaat het hand-voetsyndroom?

Uit ervaring is gebleken dat dit ontstaat bij het gebruik van het medicijn capecitabine, maar ook bij andere cytostatica zoals doxorubicine. Het is wetenschappelijk nog niet volledig aangetoond maar op de website www.kanker.nl wordt hier wel over geschreven.

Welke klachten kunnen patiënten aan de voeten en handen krijgen?

  • Jeuk en roodheid
  • Zwelling en gevoeligheid
  • Schilferige of vervellende huid
  • Infecties aan de huid

Wanneer deze klachten voorkomen is het verstandig om in contact te komen met uw huisarts. Uw huisarts zal waarschijnlijk de dosering van het medicijn aanpassen.

Wat kunt u doen om deze klachten te verminderen?

1) Tijdens het afwassen gebruik maken van huishoudhandschoenen om de huid te beschermen.

2) Korte lauw douches nemen, vermijdt warm/heet water.

3) Gebruik een vitamine E huidolie in combinatie met een milde vocht inbrengende crème op basis van aloë vera, teunisbloemolie en echinacea, de Oud Hollandsche Ambachtscrème wordt veel geadviseerd. Mede omdat er doorgaans veel gesmeerd wordt, zijn er ook groot (voordeel)verpakkingen verkrijgbaar.