Geplaatst op

Kloven

hielkloven, kloofjes in de voeten, kloofjes, overtollig eelt

Welke soorten verschillende huidkloven bestaan er?

Wij bespreken in deze blog : hielkloven, vingerkloven, huidlymfoom en lipkloven

Hoewel kloven misschien onschuldig lijken, kunnen ze behoorlijk lastig zijn als ze op uw huid verschijnen. Deze combinatie van barsten en scheurtjes in je huid, vaak op de handen en voeten kunnen enorme pijnklachten met zich mee brengen wat je het liefst wil voorkomen. Wat kloven exact zijn, waardoor worden ze veroorzaakt en hoe kun je ze vermijden? Sta ons toe om u hierover meer te informeren.

Wat zijn precies kloven?

De aanwezigheid van scheurtjes, ook wel kleine en feitelijke scheurtjes in de huid genoemd, kunnen in bepaalde gevallen jeuk en bloedingen veroorzaken. Deze kloofjes komen voornamelijk voor op de handen, hielen en vingers, maar kunnen zich ook af en toe manifesteren op de lippen en achter de oren.

Hoe ontstaan kloofjes?

Een droge huid, die het gevolg is van een onvoldoende vetgehalte in de huid, is gevoelig voor het ontstaan van scheurtjes. Wanneer de huid onvoldoende vocht vast houdt verergert dat de aandoening, omdat een droge huid een voedingsbodem voor scheuren wordt. Door onevenwichtigheden in de vochthuishouding kan een disbalans optreden wanneer:

 • Wanneer het oppervlak van onze huid en handen in aanraking komt met verschillende stoffen, waaronder zeep en schoonmaakproducten, waardoor de olieachtige laag wordt verwijderd.
 • Bij koude temperaturen en/of de (vloer) verwarming aanstaat wat ervoor zorgt dat de lucht droger wordt in huis of op kantoor.
 • In tegenstelling tot je verwachtingen droogt de huid sneller uit wanneer je de handen vaak wast.
 • Naarmate wij ouder worden vermindert de elasticiteit van de huid waardoor het vermogen om vocht vast te houden vermindert.
 • Bij overtollig eelt, wanneer je de voeten minimaal verzorgt en niet regelmatig een hydraterende crème gebruikt wordt het ontstaan van kloven groter omdat de huid op die plekken erg droog is.
droge voeten
droge voeten

Welke tips zijn er om kloven te voorkomen

Om kloven te voorkomen, is het voornaamste doel om ervoor te zorgen dat de huid niet uitdroogt. Door dit te doen, wordt het probleem effectief bij de bron aangepakt. Hier zijn enkele waardevolle suggesties om een ​​droge huid te voorkomen:

 • Kies voor een handen of voetencrème die de kracht bezitten van natuurlijke ingrediënten om uw huid diep te voeden. Deze crèmes zijn speciaal samengesteld om uw huid te voorzien van de juiste bestanddelen, waardoor een optimale voeding en hydratatie gegarandeerd wordt.
 • Bij ernstige klachten waardoor de huid tot bloedens toe wordt geteisterd is een uitgebreide huidcrème met vitale ingrediënten aan te bevelen.
 • Voorkom droge lippen door een lippenbalsem te gebruiken met de juiste ingrediënten zoals aloë vera, teunisbloemolie, teunisbloemolie, citroenmelisse en vitamine E.
 • Om de vorming van overmatig eelt op de handen en voeten te verminderen is het aanbevolen om dagelijks een voetbad te nemen en daarna een hydraterende crème te gebruiken.
 • Het is raadzaam om te douchen met niet te heet water, en huidverzorgingsproducten te gebruiken die een hydraterend effect hebben op de huid.
 • Bij het uitvoeren van schoonmaakwerkzaamheden wordt het dragen van huishoudhandschoenen aanbevolen voor de handen.

Hoe behandel je kloven?

Wanneer je na het lezen van onze tips nog steeds geen effectief middel hebt gevonden tegen de kloofjes in de huid is dat niet onoplosbaar. De Ambachtscrème is naast een gezicht, handen, body en voetencrème ook de ideale kloofjes crème. Bij diepere kloofjes die nogal pijnlijk zijn kunt u binnenkort onze specialistische huidcrème gebruiken.

4 Ambachtscrème producten
4 Ambachtscrème producten

Wat zijn hielkloven?

Gebarsten hielen zijn een veel voorkomend voetprobleem dat voorkomt wanneer de droge, dikke huid aan de onderkant van uw hielen zijn gebarsten. In eerste instantie kunnen deze scheurtjes klein en alleen maar hinderlijk zijn, maar als ze niet worden behandeld, kunnen ze dieper, pijnlijker en zelfs geïnfecteerd worden.

 De ontwikkeling van eelt is vaak het eerste teken, gevolgd door de vorming van kleine scheurtjes als er druk op het gebied wordt beïnvloed.

 Factoren zoals droogheid, druk en bepaalde medische aandoeningen zoals diabetes kunnen bijdragen aan de vorming van gebarsten hielen. Goede behandelings- en preventiemethoden kunnen de vergelijkbare helpen en gezonde, gladde hielen effectief.

Wat zijn de oorzaken van hielkloven?

Gebarsten hielen, ook wel hielkloven genoemd, kunnen verschillende oorzaken hebben. Hier zijn enkele veelvoorkomende factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van gebarsten hielen:

1. Droge en dikke huid: Wanneer de huid rond de hielen droog en dik wordt, is de elasticiteit  van de huid minimaal waardoor barstjes kunnen ontstaan.

2. Druk en wrijving: Overmatige druk op het vetkussentje van de hielen, vaak veroorzaakt door langdurig staan ​​of lopen, kan leiden tot het vormen van scheuren. Slecht passende schoenen of sandalen kan ook bijdragen aan deze aandoening.

hielkloven
hielkloven3. Gebrek aan vocht: Onvoldoende hydratatie van de huid kan leiden tot uitdroging en kloven. Factoren zoals overmatige hitte, lage weerstand kunnen het probleem verergeren.

4. Bepaalde medische aandoeningen: aandoeningen zoals diabetes, hypothyreoïdie en psoriasis kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van gebarsten hielen. Deze onderliggende gezondheidsproblemen kunnen het vermogen van de huid om vocht vast te houden verminderen waardoor de huid minder goed kan te herstellen.

5. Voedingstekorten: Ontoereikende inname van essentiële voedingsstoffen zoals vitamine A, C, E en mineralen zoals zink kunnen de gezondheid van de huid beïnvloeden waardoor hielkloven kunnen ontstaan.

6. Onjuiste voetverzorging: Minimale voetverzorging, zoals onregelmatige hydrateren met een voetcrème en het niet verwijderen van dode huidcellen kan leiden op het risico van de vorming van hielkloven

Het is belangrijk om de oorzaken van gebarsten hielen aan te pakken om deze aandoening effectief te voorkomen en te behandelen. Door een goede voetverzorgingsroutine te passen, comfortabel schoeisel te dragen en indien nodig medisch advies in te winnen, kunt u een gezonde en zachte hielen behouden.

Wat is een goede klovenzalf?

Er zijn verschillende populaire klovenzalven op de markt verkrijgbaar waarbij de Ambachtscrème eruit springt.

Ambachtscrème – Deze multifunctionele zalf ( crème) staat bekend om zijn vermogen om de droge en gebarsten huid te herstellen. De huid barrière van het beschadigde gebied wordt gehydrateerd en gekalmeerd. Voor meer dan honderdduizend gebruikers de ideale zalf om kloofjes en scheurtjes in de huid optimaal te verzorgen.

Hoe kun je hielkloven het beste behandelen?

Met de juiste informatie kun je zelf de hielkloven behandelen met een rijk voedende huidcrème of Ambachtscrème 75ml, 200ml, 450ml of liter verpakking. Deze behandeling is er op gericht de kloofjes te dichten en te repareren en het verminderen van overmatig eelt. Alle onderstaande verpakkingen hebben dezelfde samenstelling.

Vingerkloven

Kloofjes in je vingers, wat kun je doen om ze te verzorgen en te voorkomen?

Vingerkloven kunnen behoorlijk lastig zijn vooral als ze ontstaan op een lichaamsdeel dat veelvuldig wordt gebruikt zoals je vingers. Deze kloofjes op de vingers kunnen aanzienlijk wat ongemak veroorzaken. Ben je benieuwd hoe je vingerkloven kunt identificeren en voorkomen? Wij vertellen u er graag meer over.

Wat zijn eigenlijk vingerkloven?

Barstjes in de vingers kunnen een bron van ongemak zijn en pijn en irritatie veroorzaken. Deze kloven in de vingers bevinden zich vaak in de buurt van de nagelriemen, aan de zijkant van de vingers of op de vingers en kunnen behoorlijk hinderlijk zijn. In sommige gevallen kunnen ze zelfs jeuk en bloedingen veroorzaken.

vingerkloven bij de nagelriemen
vingerkloven bij de nagelriemen

Wat zijn de oorzaken van vingerkloven?

 1. Overtollig eelt

De aanwezigheid van overtollige eelt op de vingers kan optreden als er een aanzienlijke hoeveelheid wrijving van druk op wordt beïnvloed. Mensen die bijvoorbeeld vaak handenarbeid, ringen dragen of muziekinstrumenten zoals de gitaar spelen, kunnen vatbaar zijn voor het ontwikkelen van overmatig eelt. Zonder de juiste behandeling kan dit zich ontwikkelen tot scheurtjes op de vingertoppen.

2. Droge huid

Aan de andere kant kan een droge huid ook een belangrijke oorzaak zijn van kloven in de vingers. Wanneer de huid onvoldoende huidoliën heeft, is deze niet meer in staat vocht effectief vast te houden, wat leidt tot uitdroging. Er zijn verschillende situaties waarin mensen droge vingers kunnen ervaren. Ten eerste kan handmatige handenwassen de natuurlijke beschermlaag in de huid verwijderen als gevolg van het gebruik van water, zeep en andere reinigingsmiddelen. Bovendien kan de combinatie van koude buitentemperaturen en droge binnen verwarming tijdens het winterseizoen bijdragen aan extreem droge lucht, waardoor het vochtgehalte in de vingers wordt verminderd. Ten slotte kan veroudering ook een rol spelen, omdat de huid minder goed in staat is vocht vast te houden.

Hoe kun je vingerkloven voorkomen en verzorgen?

Het is beter om een ​​probleem te voorkomen dan te verbeteren. Daarom is het handig om methoden te onderzoeken om de vingers te beschermen tegen het ontstaan ​​van kloofjes. De volgende tips kunnen wij u adviseren.

* Behandel overtollig eelt op een goede en juiste manier. Meer informatie vindt u hier.

* Vervang synthetische zepen voor het  handen wassen voor milde reinigingsmiddelen zoals de Oud Hollandsche Ambachtszeep.

* Wees voorzichtig bij het aanpassen van het verwarmingssysteem en zorg voor een optimale luchtkwaliteit in uw woonruimte. Eén manier om dit te bereiken is door een luchtbevochtiger aan te schaffen.

* Breng een voedende en hydraterende handcrème aan.

Kloven bij Huidlymfoom

Je kunt bijvoorbeeld een keuze maken voor de Oud Hollandsche Ambachtscrème van MJ Drent Products.
 Deze crème van natuurlijke oorsprong is samengesteld uit aloë vera, echinacea, teunisbloemolie, vitamine E en allantoïne.

 De samenstelling van de Ambachtscrème is ongeveer vergelijkbaar met onze eigen natuurlijke huidoliën, wat de verbeterde opname garandeert.

 De aanwezigheid van vitamine E (huidbescherming), echinacea-extract (antibacteriële en weerstandsverhogende eigenschappen) en andere plantaardige componenten versterkt de krachtige werking van aloë vera nog verder.

 Het resultaat van deze samensmelting van ingrediënten? Vingers die snel zacht aanvoelen en scheurtjes weer dichten.

Lipkloofjes

Droge en gebarsten lippen met schilfers, gaan vaak gepaard met scheuren in de mondhoeken, worden in medische terminologie cheilosis genoemd. Er zijn factoren, waaronder omgevingsomstandigheden, zoals droge lucht die droge lippen kunnen veroorzaken

In de winter is de lucht minder vochtig , maar in huis en op de werkplek kan het ook extreem droog zijn. 

Bovendien kan zonlicht en de UV-straling leiden tot de ontwikkeling van droge lippen.
Tijdens wintersport in hoger gelegen gebieden zoals bergen tijdens een wintersportvakantie kunnen de lippen uitdrogen.

Lipblaasjes
Lipblaasjes Uitdroging van het lichaam veroorzaakt door onvoldoende waterinname is een andere mogelijke oorzaak. Bepaalde medicijnen kunnen droge lippen veroorzaken.

 Diuretica( urine drijvende middelen) en vitamine A-achtige medicijnen kunnen bijvoorbeeld deze aandoening veroorzaken.

Het herhaaldelijk met de tong likken op de lippen is een belangrijke oorzaak van droge lippen.
De ontwikkeling van eczeem rond de lippen, ook wel bekend als liplicker-dermatitis. In zeldzame gevallen kan cheilosis een oorzaak zijn van een tekort aan vitamine B2, ook bekend als riboflavine.

Zijn de Ambachtscrème producten alleen geschikt voor klussers en werklieden?

Nee, deze crème is voor iedereen geschikt die last heeft van droge, ruwe en schrale handen.

Is de Ambachtscrème alleen geschikt voor de handen?

Nee, deze rijk gevulde crème wordt ook gebruikt om je lichaam en droge voeten mee in te smeren

Voor welke klachten kun je de spier & gewrichtscrème gebruiken?

Deze spier en gewrichtscrème wordt gebruikt bij nek, schouders, rug en knieklachten.
Wanneer de leeftijd het bewegen wat moeilijker maakt. Deze crème is ook geschikt bij vermoeide benen en voeten.

Wat is er zo bijzonder aan deze lippenbalsem?

De Oud Hollandsche lippenbalsem bevat natuurlijke bestanddelen zoals de aloë vera, echinacea, teunisbloem, citroenmelisse, L-Lysine en vitamine E.
Deze bestanddelen doen droge en ruwe lippen weer stralen en lipblaasjes verminderen.

Wat zijn de prijzen van deze producten?

Ambachtscrème 75ml 6,95 – Ambachtscrème 200ml 11,95 – Ambachtscrème 450ml 19,95 – Ambachtscrème 1000ml 36,95 – Ambachtszeep 500ml 4,95 – Lippenbalsem 4,95 – Spier & Gewrichtscrème 75ml 12,95 – Spier & Gewrichtscrème 140ml 19,95

Vragen over: Ambachtscreme, spier en gewrichtscreme, lippenbalsem en handzeep
Vragen over onze producten