Geplaatst op

Wat is een zweepslag?

Kuitspier tekening

Een zweepslag is een scheurtjes dat is ontstaan in de spier, meestal in de kuit dat wordt veroorzaakt door een krachtige spier inspanning.
Lees meer over zweepslag en wat je kunt doen om te herstellen.

Hoe treedt en zweepslag vaak op?

In de meeste gevallen wordt dit veroorzaakt bij bepaalde spierinspanningen van de kuitspier bijvoorbeeld tijdens het sporten dat door een explosieve en plotselinge reactie ontstaat. Meestal komt dit door geen of minimale warming up of door vermoeidheid.

Zweepslag in de kuit
Zweepslag in de kuit

Hoe weet je of je een zweepslag hebt?

Doordat je de pijn meestal midden in de kuit ervaart en van de pijn misselijk en draaierig kan worden, maar ook dat je heel moeilijk kunt lopen spreek je vaak van een zweepslag.

Wat moet je doen bij een zweepslag ?

Belangrijk is om de kuit te koelen en het been omhoog houden. In de eerste 48 uur vooral geen massage en geen warmte toedienen, want je wilt de doorbloeding in deze beginfase niet activeren. Koel de pijnlijke plek een aantal keren per dag. Gebruik krukken wanneer het lopen nog pijnlijk is. Wanneer je pijn hebt mag je een paracetamol gebruiken.

Hoe lang duurt een zweepslag?

Van een zeepslag is bekend dat het langer dan een week kan duren voordat je weer goed kunt lopen. De volledige genezing van de spier duurt ongeveer 6 tot 8 weken. Op de plek van de scheur ontstaat littekenweefsel

Wat kun je zelf doen om het proces zo snel mogelijk te verbeteren?

Wanneer je na 24 uur weer lichtjes kunt lopen spreek je vaak van een lichte blessure. Het advies is om aan de voorkant van de voet een handdoek om te slaan en door rekoefeningen dit langzaam naar je toe trekken tot je een lichte rekpijn voelt. Probeer iedere dag je been iets meer te belasten tot je pijnvrij bent.

Wanneer de klacht ernstiger is kun je de spier na 48 uur voorzichtig tot de pijngrens gaan belasten.

Mag ik ook een spiercrème gebruiken bij een zweepslag?

Wanneer de acute fase voorbij is kun je de kuit lichtjes en zacht masseren met de Arnica sport massageolie en Oud Hollandsche spier en gewrichtscrème of Swissblue spiercrème om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk littekenweefsel ontstaat.

Wat zijn de risico factoren van een zweepslag?

Het risico op herhaling is groter wanneer je een zweepslag in het verleden hebt gehad. Minder goed ontwikkelde kuitspieren hebben de neiging om sneller overbelast te raken en blijft het een belangrijke zaak om deze vooraf goed in te smeren met een menthol spiercrème omdat het vaak een zwakke plek blijft. Naarmate je de spier vaker en intenser belast neemt het risico van een spierscheurtje toe.

zweepslag
zweepslag

Wanneer ga je met een zweepslag naar de fysiotherapeut?

Na de 48 uur van acuut letsel is het verstandig om met een behandeling te starten van een fysiotherapeut. De behandeling zal bestaan uit onder andere rekken en losmaken van de spieren en het weer in bewegingen zetten van het been.
Daarnaast is het essentieel om de kracht op te bouwen en om de coördinatie van het been te trainen. Wanneer de zweepslag door een sportblessure is ontstaan dan kan onze fysiotherapeut advies geven om voor het sporten rek en strekoefeningen te doen als een belangrijke warming up.