Geplaatst op

Spierpijn

spierpijn

In deze blog behandelen we acute en uitgestelde spierpijn

Er zijn vele vormen van spierpijn die men kan ervaren tijdens of na het sporten, klussen of zwaar tillen.

Was je te ijverig in de sportschool of was je te actief met het tillen van zware gewrichten? De kans is groot dat u de komende dagen pijnlijke spieren zult ervaren.
Dit soort pijn wordt veroorzaakt door regelmatige overbelasting van je spieren en kan tot blessures leiden.
Wilt u weten wat je wat u wel of niet moet doen bij spierpijn? Blijf lezen.

spierpijn na training sportschool
training sportschool

Spierpijn

Spierpijn komt vaak voor na intensieve of fysieke activiteit. Deze pijn ontstaat meestal als gevolg van kleine schade aan spierweefsels en bindweefsel tijdens de inspanning. Wanneer er te zwaar wordt getraind en er ontstaat overbelasting aan de spieren dat je ervaart als kleine spierscheurtjes die lijden tot pijn of zelfs ontstekingen. Dit is het gevolg van ophoping van afvalstoffen in de spieren met name melkzuur. Melkzuur is een bijproduct van het anaerobe metabolisme dat gepaard gaat met spierpijn. Dit veroorzaakt ongemakkelijke krampen en stijfheid.

Acute spierpijn

Dit wordt ook wel acute spierspanning of spiertrekking genoemd, is een veel komende aandoening. Deze spierpijn treedt op wanneer er sprake is van overstrekking of scheuring van de spiervezels als gevolg plotselinge overmatige fysieke activiteit. Dit kan gebeuren tijdens het sporten, zware lichamelijke inspanning zoals het tillen van zware voorwerpen. Deze acute spierpijn die je ervaart is scherp en zeer intens. In sommige gevallen kunnen ook zwellingen of blauwe plekken ontstaan. Wat geadviseerd wordt is om meer rust te nemen en voorkomen dat de aangetaste spier extra wordt belast, zodat deze goed kan herstellen. Wat verlichting kan bieden is het aanbrengen van ijspakkingen en het gebruik maken van een sport arnica massage olie om de huid licht te masseren. Als deze acute spierpijn aanhoudt of verergert, wordt geadviseerd om een arts te raadplegen.

spierpijn
-man
spieren-man

Spierpijn als gevolg van blauwe plekken en scheuren

Dit soort spierpijn wordt veroorzaakt door spierschade als gevolg van een ongeval. Wanneer je een spier kneust, scheuren de bloedvaten, waardoor verkleuring en gevoeligheid ontstaat. Als dit gebeurt , is het essentieel om te stoppen met sporten en rust te houden. Het laten rusten van de gewonde spier is essentieel om verdere schade te voorkomen en het genezingsproces te laten plaatsvinden. Bovendien kunnen zachte rekoefeningen en oefeningen met weinig impact helpen bij het verbeteren van de flexibiliteit en het versterken van de omliggende spieren.  Als de klachten blijven aanhouden raadpleeg dan een fysiotherapeut en gebruik een spiercrème op basis van menthol om de plek te koelen en te doorbloeden.

Uitgestelde spierpijn

Uitgetelde spierpijn nomen wij ook wel vertraagde spierpijn. Dit treedt meestal op binnen 24-72 uur na een intense lichamelijke intensiteit. Uitgestelde spierpijn kenmerkt zich door spierstijfheid, gevoeligheid en ongemak. Er wordt aangenomen dat dit wordt veroorzaakt door microscopische schade aan de spiervezels en daaruit voortvloeiende ontsteking en zwelling die optreedt tijdens het genezingsproces. Dit is kan een paar dagen maar zelfs weken aanhouden. Wat je kunt doen om dit fenomeen te voorkomen is: goede warming-ups, cool-downs en het geleidelijk verhogen van de intensiteit of duur van uw trainingen kunnen de ernst van vertraagde spierpijn helpen minimaliseren.

Hoe behandel je spierpijn?

Het is belangrijk om te weten hoe je spierpijn het beste kunt behandelen.
Één van de belangrijkste technieken om dit te behandelen is de goede oude RICE-techniek, dat staat voor Rest, Ice, Compression en Elevation. 

Tips voor het verminderen of voorkomen van spierpijn

Opwarming ( warming-up) voor het sporten en na het sporten een cooling down.

Of je nu naar de sportschool gaat of zelf een rondje gaat hardlopen. begin altijd met een goede warming up en neem na het sporten de tijd om een cooling down te doen.
Dit is van cruciaal belang omdat het helpt om uw spieren los te maken en het voor uw lichaam gemakkelijk maakt om een rustend en actieve toestand te creëren. Cooling downs zijn net zo belangrijk omdat ze uw lichaam de kans geven om af te koelen en uw spieren terug te brengen naar hun rusttoestand. De Oud Hollandsche spier & gewrichtscrème is zeer geschikt om als cooling down toe te passen en bevordert de doorbloeding en vermindert pijn in de spieren.

Beweeg regelmatig, maar weet wanneer je een pauze moet nemen


Regelmatige spiertraining is geweldig om in vorm te blijven, maar overdrijf het niet. Als je spierpijn ervaart is het belangrijk om je spieren tijdelijke rust te geven en de pauze nemen om te herstellen.

Eet een gezond en gebalanceerd dieet


Een uitgebalanceerd dieet kan spierpijn helpen te voorkomen door uw lichaam te voorzien van de noodzakelijke voedingsstoffen voor spierherstel.

Blijf gehydrateerd


Voldoende water drinken is essentieel voor je volledige gezondheid maar vooral als het gaat om het voorkomen van spierpijn. Uitdroging kan leiden tot spierkrampen en spanningen, dus zorg ervoor dat je de gehele dag gehydrateerd blijft.

Luister naar je lichaam


Luister tenslotte altijd naar je lichaam en overschrijd de grens niet. Je lichaam weet wanneer de tijd is om een pauze te nemen om spierpijn en blessures te voorkomen. Met deze tips in gedachten kun je optimaal voor je spieren zorgen en toekomstige pijn en blessures voorkomen. Vergeet niet om altijd prioriteit aan uw gezondheid te geven en het in ere te houden.

Heb je nog meer tips om spierpijn te behandelen?

Klik hier om je tip toe te voegen