Geplaatst op

Droge huid/ huidarts

droge huid

Een droge huid kan voor veel mensen een vervelend probleem zijn. Het kan ervoor zorgen dat de huid schilfert en vaak jeukt. Maar wat zijn de oorzaken van een droge huid en wat kun je er zelf aan doen? In dit artikel zullen we dieper ingaan op deze vragen en ook bespreken wanneer het verstandig is om contact op te nemen met de huisarts.

Droge schilferende huid

Een droge huid kan verschillende aandoeningen hebben. Naast de schilferen en jeuken, kan de huid ook worden getrokken en er rood uitzien. Het kan ook zijn dat de huid gevoeliger is voor irritaties en snellere reacties op bepaalde producten van weersomstandigheden.

schilferige-huid
schilferige-huid

 Een droge en schilferige huid kan overal op het lichaam voorkomen, maar komt vaak voor op de armen, benen en gezicht.

Factoren voor een droge huid

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan ​​van een droge huid. Een veelvoorkomende oorzaak is een tekort aan vocht in de huid. Dit kan worden veroorzaakt door factoren zoals koud weer, centrale verwarming, airconditioning en te veel warm water tijdens de douchen of baden. Daarnaast kunnen bepaalde huidaandoeningen, zoals eczeem, psoriasis en ichthyosis, ook leiden tot een droge huid.

Welke stappen kun je ondernemen om je huid te verbeteren?

Gelukkig zijn er verschillende stappen die je zelf kunt nemen om een ​​droge huid te behandelen en te voorkomen. Ten eerste is het belangrijk om de huid goed te hydrateren. Dit kan worden gedaan doorregelmatig een vocht inbrengende crème, huidolie of lotion aan te brengen.

Kies voor producten die speciaal ontwikkeld zijn voor de droge en gevoelige huid.

Daarnaast is het belangrijk om de huid voorzichtig te reinigen. Ondersteunt het gebruik van agressieve zeep en plaats daarvan voor milde reinigingsproducten die de huid niet uitdrogen. Het is ook verstandig om niet te lang en te warm te douchen of te baden, dit de huid kan uitdrogen. Dep de huid na het wassen voorzichtig droog in plaats van hard te wrijven.

Kan het dragen van kleding helpen bij een droge huid?

Het dragen van kleding gemaakt van natuurlijke materialen, zoals katoen , kan ook helpen bij het voorkomen van een droge huid. Synthetische stoffen kunnen de huid namelijk irriteren en uitdrogen.Daarnaast is het verstandig om tijdens koud weer warme kleding te dragen om de huid te beschermen tegen de koude lucht.

Ondanks deze maatregelen kan het voorkomen dat een droge huid aanhoudt of verergert. In dat geval is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. De huisarts kan de huid grondig onderzoeken en indien nodig een passende behandeling voorschrijven. Dit kan bijvoorbeeld bestaan ​​​​uit het voorschrijven van een speciale crème of zalf die de huid hydrateert en verzacht.

Ook als de droge huid samengaat met andere aandoeningen, zoals hevige jeuk, roodheid van pijn, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Deze symptomen kunnen namelijk wijzen op een onderliggende huidaandoening die specifieke behandeling vereist.

Samenvatting

Kortom, een droge huid kan voor veel ongemakken zorgen. Gelukkig zijn er verschillende stappen die je zelf kunt nemen om een ​​droge huid behandelen en te voorkomen. Mocht de droge huid aanhouden of verergeren, dan is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts om de huid grondig te laten onderzoeken en indien nodig een passende behandeling voorschrijven.