Geplaatst op

Droge huid

wondermiddel droge huid, extreem droge huid benene

Wat is een droge huid en wat kun je eraan doen?

Een droge huid kan voor veel mensen een vervelend probleem zijn. Het kan ervoor zorgen dat de huid schilfert en vaak jeukt. Maar wat zijn de oorzaken van een droge huid en wat kun je er zelf aan doen? In dit artikel zullen we dieper ingaan op deze vragen en ook bespreken wanneer het verstandig is om contact op te nemen met de huisarts.

Wat is de oorzaak van een droge huid?

Een cruciale rol van onze huid is om ons te beschermen tegen stoffen van buitenaf en het verlies van vocht te voorkomen. De buitenste laag van de huid, keratine genaamd, bestaat uit dicht bij elkaar geplaatste dode cellen die zijn omhuld door lipiden (vetten). De hoornlaag van de huid kan worden vergeleken met een massieve muur, waarbij cellen als cement één geheel vormen. Samen creëren ze een barrière die slechts een kleine hoeveelheid waterdoorlaat. Wanneer de barrière door uitdroging wordt veroorzaakt, verliest de huid nog meer vocht, wat leidt tot uitdroging.

droge huid armen, droge huid creme,
Droge armen

Het aantasten van de hoornlaag

Het achteruitgaan van de structuur van de hoornlaag  kan onder meer van toepassing zijn bij het gebruik van synthetische producten op zeepbasis. Zeep heeft een ontvettende werking, wat betekent dat het hoeveelheden oplost, waardoor deze geleidelijk verdwijnt. Hoe meer douches iemand neemt, hoe droger de huid wordt. Het herstelproces van een geblokkeerde huid barrière duurt minimaal vijf dagen. Tijdens deze periode ondergaat de huid een aanzienlijk vochtverlies, wat resulteert in een schadelijke uitdroging.

droge huid
droge huid

Wat kun je doen om een droge huid tot een minimum te beperken?

Om een droge huid tot een minimum te beperken kun je het volgende doen:

  • ten eerste: het vermijden van verkeerde bad- en douchegewoonten die vetverlies veroorzaken
  • ten tweede:  het afzien van het gebruik van producten die zeep bevatten
  • ten derde: het aanbrengen van een onderhoudscrème of onderhoudszalf om een ​​beschermende laag aan te brengen.

Zepen zoveel mogelijk vermijden

Bij het douchen of baden hebben mensen vaak de neiging om royale zeep, douchegel of badschuim aan te brengen. Personen met een droge huid worden echter afgeraden deze producten te gebruiken, omdat ze uitdroging en irritatie van de huid kunnen veroorzaken. In plaats daarvan verdient het de voorkeur om tijdens het douchen een olie te gebruiken. Olie heeft als effect dat het de huid beschermt tegen uitdrogen en verlicht ook de jeuk.

  • 1. Voor een optimaal resultaat wordt voor het douchen aangeraden om een vitamine E huidolie aan te brengen, ( wees voorzichtig omdat de vloer glad kan worden tijdens het douchen)
  • 2. Er zijn verschillende soorten vitamine E huidoliën te koop, maar de Ambachtskroon heeft als voordeel dat deze niet vet is en snel in de huid trekt.
  • 3. Doucheolie dient ook als een nuttige vervanger van zeep bij het reinigen van de handen. Om irritatie van de hoofdhuid te voorkomen, wordt een milde, bij voorkeur ongeparfumeerde shampoo te gebruiken.
wondermiddel droge huid, droge huid benen oma weet raadt, extreem droge huid oorzaak, droge huid crème, droge benen, extreem droge huid benen

Crèmes en zalven wat doen ze?

Het gebruik van crèmes en zalven kan uw huid beschermen.

Door na het douchen of baden een vettige substantie op de huid aan te brengen, werkt het als een afdichting, waardoor de verdamping van vocht wordt verminderd. Dit resulteert in een extra laag die de huidcellen beschermt tegen externe factoren, waardoor het afweermechanisme van de huid wordt versterkt. Hierdoor wordt de huid soepeler en voelt het gladder aan.

Er is een scala aan huidverzorgingsproducten beschikbaar voor dagelijks gebruik. Deze producten hebben vaak een aangename geur, verspreiden zich gemakkelijk en worden snel door de huid opgenomen, waardoor ze cosmetisch aantrekkelijk zijn. Bodylotion wordt vaak gebruikt. Personen met een droge huid worden echter over het algemeen afgeraden om een bodylotion te gebruiken vanwege het hoge watergehalte en het lage vetgehalte. Uitzondering op de regel is een goed voedende crème op basis van natuurlijke extracten dat ook als bodycrème gebruikt kan worden zoals Ambachtscrème.

droge elleboog, droge ellebogen, droge ellebogen oma weet raadt, crème voor droge ellebogen, olifantenhuid ellebogen, ruwe ellebogen psoriasis, droge jeukende ellebogen, eelt ellebogen verwijderen
droge elleboog

Een droge en schilferige huid verminderen of voorkomen

Hier presenteren we enkele richtlijnen die het jeukgevoel kunnen helpen of voorkomen.

Pak het huidprobleem effectief aan

Om het probleem effectief aan te pakken, bedek je je huid om de schade als gevolg van krabben te verminderen en om de juiste intensiviteit van de zalf/crème te laten inwerken.

Zoek afleiding en alternatieven


Zoek afleiding en alternatieven (bijvoorbeeld wrijven of kloppen op de huid) om het krabben te beperken. Wanneer u blijft krabben, houdt u de aandoening in stand en brengt u voortdurend schade aan de toch al beschadigde huid. Verkoeling geeft ook een vermindering van jeuk, bijvoorbeeld door het gebruik van coldpacks of een opgerolde handdoek in de diepvries.

Materialen niet op de droge huid plaatsen

Zorg er wel voor dat deze materialen niet direct op de blote huid komen. Slaap in een koele kamer, want warmte geeft vaak een toename van jeuk. Draag katoenen kleding. Gebruik geen wasverzachter, want dit blijft altijd achter in de kleding en geeft ongetwijfeld jeuk .Als u van het dragen van schone kleding of het slapen tussen schone lakens jeuk krijgt, dan kan het zijn dat het wasmiddel dat u gebruikt, de huid irriteert. Wasmiddelen als Klok of Neutral zijn dan een alternatief. Een andere mogelijkheid is het wasmiddelbakje goed na te spoelen met een beetje azijn. Een halve kop azijn in het bakje voor de wasverzachter is voldoende om de laatste zeepresten te verwijderen en het laat geen azijngeur na. De azijn maakt ook het wasgoed zachter.

Gebruik zo min mogelijk water

Gebruik zo min mogelijk water; dus zo min mogelijk douchen/baden en handen wassen. Het is raadzaam om thuis of in de werksituatie een privé-handdoek te gebruiken. Dit om te voorkomen dat u in aanraking komt met zeepresten die in de handdoek achterblijven en dus weer jeuk kunnen veroorzaken.

Gebruik huishoudhandschoenen

Bij het dragen van huishoudhandschoenen altijd een katoenen handschoen erin dragen. Huishoudhandschoenen alleen kunnen een broeireactie geven en dit kan leiden tot een toename van jeuk. Er zijn speciale handschoenen met een katoenen binnenkant te koop bij de apotheek/drogist (bijvoorbeeld Sempersoft van de firma Van de Bend).

Wees voorzichtig met schoonmaken van fruit en groenten

Wees voorzichtig met het schoonmaken van groente/fruit en het schillen van aardappelen. Het sap van groente, fruit en aardappelen is ook irriterend voor de huid en kan dus jeuk geven.

Bescherm de huid

Bescherm uw huid extra bij vorst, omdat de kou de huid uitdroogt en dus ook jeuk geeft.

Zorg voor voldoende rust en regelmaat. Wanneer u blootstaat aan veel stress of onregelmatigheid, kan dit de huidaandoening en de jeuk verergeren. Luister dus naar uw lichaam en neem voldoende rust.

Droge schilferende huid

Een droge schilferige huid kan verschillende aandoeningen hebben. Naast de schilferen en jeuken, kan de huid er ook rood uitzien. Het kan ook zijn dat de huid gevoeliger is voor irritaties en snellere reacties op bepaalde producten van weersomstandigheden.

schilferige-huid
schilferige-huid

 Een droge en schilferige huid kan overal op het lichaam voorkomen, maar komt vaak voor op de armen, benen en gezicht.

Factoren voor een droge huid

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan ​​van een droge huid. Een veelvoorkomende oorzaak is een tekort aan vocht in de huid. Dit kan worden veroorzaakt door factoren zoals koud weer, centrale verwarming, airconditioning en te veel warm water tijdens de douchen of baden. Daarnaast kunnen bepaalde huidaandoeningen, zoals eczeem, psoriasis en ichthyosis, ook leiden tot een droge huid.

Welke stappen kun je ondernemen om je huid te verbeteren?

Gelukkig zijn er verschillende stappen die je zelf kunt nemen om een ​​droge huid te behandelen en te voorkomen. Ten eerste is het belangrijk om de huid goed te hydrateren. Dit kan worden gedaan doorregelmatig een vocht inbrengende crème ( zoals ambachtscrème), huidolie of lotion aan te brengen.

Kies voor ambachtscrème producten die speciaal ontwikkeld zijn voor de droge en gevoelige huid.

Daarnaast is het belangrijk om de huid voorzichtig te reinigen. Ondersteunt het gebruik van agressieve zeep en plaats daarvan voor milde reinigingsproducten die de huid niet uitdrogen. Het is ook verstandig om niet te lang en te warm te douchen of te baden, dit de huid kan uitdrogen. Dep de huid na het wassen voorzichtig droog in plaats van hard te wrijven.

Kan het dragen van kleding helpen bij een droge huid?

Het dragen van kleding gemaakt van natuurlijke materialen, zoals katoen , kan ook helpen bij het voorkomen van een droge huid. Synthetische stoffen kunnen de huid namelijk irriteren en uitdrogen. Daarnaast is het verstandig om tijdens koud weer warme kleding te dragen om de huid te beschermen tegen de koude lucht.

Ondanks deze maatregelen kan het voorkomen dat een droge huid aanhoudt of verergert. In dat geval is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. De huisarts kan de huid grondig onderzoeken en indien nodig een passende behandeling voorschrijven. Dit kan bijvoorbeeld bestaan ​​​​uit het voorschrijven van een speciale crème of zalf die de huid hydrateert en verzacht. In de bouwmarkten en tuincentra vind je een uitgebreid aanbod van ambachtscrème producten.

Ook als de droge huid samengaat met andere aandoeningen, zoals hevige jeuk, roodheid van pijn, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Deze symptomen kunnen namelijk wijzen op een onderliggende huidaandoening die specifieke behandeling vereist.

De belangrijkste ingrediënten in een hydraterende crème

De belangrijkste bestanddelen in Ambachtscreme
Aloë Vear, Echinacea, Teunisbloemolie, Allantoïne en VitamineE

Kortom, een droge huid kan voor veel ongemakken zorgen. Gelukkig zijn er verschillende stappen die je zelf kunt nemen om een ​​droge huid behandelen en te voorkomen. Mocht de droge huid aanhouden of verergeren, dan is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts om de huid grondig te laten onderzoeken en indien nodig een passende behandeling voorschrijven.

6 tips om zachte handen te krijgen en te behouden in de wintermaanden
koude droge handen
koude droge handen
droge huid tussen de tenen
droge huid tussen de tenen
Tips bij een droge en geïrriteerde huid
Tips bij een droge en geïrriteerde huid