Geplaatst op 1 reactie

Meer dan 4 miljoen Nederlanders hebben droge handen

droge handen, kloofjes of ruwe plekken

Als u de afgelopen weken/maanden geregeld uw handen met desinfectie of ontsmettingsmiddel heeft gedesinfecteerd, is de kans groot dat de huid van uw handen in razend tempo is verouderd.

 Hoewel al deze hygiëne natuurlijk een absolute noodzaak is in de tijd van de coronaviruspandemie , zijn droge handen een zeer ongewenst nevenverschijnsel.

Waar zijn droge handen een teken van?

Herhaaldelijk gebruik maken van synthetische zeep, wasmiddelen en alcoholgel is een veel voorkomende en belangrijke oorzaak, wat bekend staat als irriterende contactdermatitis.

Het nadeel van deze synthetische producten is dat het eiwitten in de bovenste laag van onze epidermis (opperhuid) kunnen beschadigen, waardoor veranderingen in de lipiden of vetten in onze huid wordt veroorzaakt. Wij moeten voorkomen dat huidcellen op de verkeerde manier aan elkaar kleven waardoor het waterbindend vermogen van onze huid verminderen.

ambachtscrème op de handen

Het resultaat van teveel handen wassen is dat de handen rood, ruw, schilferig, droog, gebarsten en gespleten kunnen worden, waarbij kleine snijwonden en kloofjes in de huid kunnen verschijnen.

Als je de huid van je hand hebt beschadigd, wordt deze bovendien minder effectief als barrière tegen infectie. Het is dan ook van essentieel belang om je huid goed te hydrateren. Natuurlijk is dat niet de enige oplossing.

Zoals gezegd kan het vele handen wassen na gedurende 20 seconden barstjes en kloofjes in de huid barrière veroorzaken. Maar ook het gebruik van verschillende desinfectiemiddelen dragen niet echt bij om de hydratie te bevorderen. Echter is het niet de enige oorzaak. Koud en guur weer kan ook een belangrijke rol spelen door het gebrek aan vocht in de lucht. Ook vloerverwarming kan ervoor zorgen dat de voeten droog en schraal worden. Droge hakken en eelt met scheurtjes is vaak het gevolg hiervan.

Wat is de oorzaak van droge handen en welke deskundige tips zijn hiervoor?

Droge handen worden veroorzaakt door een vochttekort in de opperhuid. Bij een normale huid wordt het proces van verdamping van vocht gereguleerd door de hoeveelheid talg en vet. Dit huidvet, wat zich tussen de hoorncellen van de huid bevind, zorgt voor een beschermende laag. Wanneer de beschermlaag niet meer in goede conditie is kan er te veel vocht verdampen.

1) Probeer een handmasker voor een nacht. Breng voor het slapengaan een royale laag hydraterende handcrème aan en trek daarna een paar katoenen handschoenen aan. Dit voelt bijna alsof je een intense handmasker gebruikt dat verlichting biedt voor schrale huid.

2) Handschoenen voor buitenshuis sporten. Als u buiten traint, is het een goed idee om handschoenen te dragen. Vooral in de periode van september t/m april kan het weer guur zijn, en het koude weer dient alleen maar om de huid verder uit te drogen. Je zult ook het beschermingsniveau willen verhogen door handcrèmes te gebruiken die ingrediënten bevatten zoals de aloë vera, teunisbloemolie, echinacea en vitamine E, die de hydratatie bevorderen en vasthouden.

3) Gebruik handschoenen bij het schoonmaken. Wanneer uw huis een grondige voorjaarsschoonmaak nodig heeft, kunt u uzelf bewapenen met een fatsoenlijke handbescherming voordat je naar de schoonmaakmiddelen reikt. De meeste huishoudelijke schoonmaakproducten bevatten chemicaliën die agressief kunnen zijn voor je huid en drogen de huid ook uit. De oplossing is simpel; het is tijd om die rubberen handschoenen aan te trekken.

4) Zoek deskundige hulp. Als uw handen zo geïrriteerd en pijnlijk zijn dat het uw leven zwaar beïnvloed én heeft u er alles aan gedaan door bijvoorbeeld de bovenstaande stappen uit te proberen, dan is het wellicht tijd om contact op te nemen met een dermatoloog voor hulp op maat.

Twee handcrèmes voor onmiddellijke verlichting

Ambachtskroon gezicht-, hand- en bodycrème. Geformuleerd met calendula, echinacea, aloë vera en teunisbloemolie, voelt deze rijke crème genoeg aan om de huid te kalmeren, zonder vettig aan te voelen. Ook ideaal voor het gezicht, lichaam, benen en voeten.

Ambachtscrème hand- en bodycrème. Deze bijzondere crème fungeert niet alleen als handcrème, maar is gemaakt om alle gevallen van droge huid te behandelen. Het perfecte alles-in-één product om in je handtas te stoppen en is daarnaast ook nog eens dermatologisch getest. Bij deze crème ben je in veilige handen.

Ons team

Heeft u nog vragen over onze producten?

Ons team van specialisten bestaat uit:
Drogisten
Cosmetica expert
Medical device specialist

Neem contact op via Whatsapp!1 gedachte over “Meer dan 4 miljoen Nederlanders hebben droge handen

  1. […] Voor een zeer droge en schilferige huid kan uw arts een speciale lotion aanbevelen die melkzuur of ureum bevat. Deze ingrediënten kunnen helpen bij de behandeling van een   droge en schilferende huid. […]

Reacties zijn gesloten.