Geplaatst op

Meer dan 4 miljoen Nederlanders hebben droge handen

Als u de afgelopen weken/maanden geregeld uw handen met desinfectie of ontsmettingsmiddel heeft gedesinfecteerd, is de kans groot dat de huid van uw handen in razend tempo is verouderd.  Hoewel al deze hygiëne natuurlijk een absolute noodzaak is in de tijd van de coronaviruspandemie , zijn droge handen een zeer ongewenst nevenverschijnsel.

Waar zijn droge handen een teken van?

droge handen

‘Herhaaldelijk gebruik maken van synthetische zeep, wasmiddelen en alcoholgel is dit een veel voorkomende en belangrijke oorzaak, wat bekend staat als irriterende contactdermatitis ‘,

‘Het nadeel van deze synthetische producten is dat het eiwitten in de bovenste laag van onze epidermis (opperhuid) kunnen beschadigen, waardoor veranderingen in de lipiden of vetten in onze huid wordt veroorzaakt. Wij moeten voorkomen dat huidcellen op de verkeerde manier aan elkaar kleven waardoor het waterbindend vermogen van onze huid verminderen.

Ja. Het resultaat van teveel handen wassen is dat de handen rood, ruw, schilferig, droog, gebarsten en gespleten kunnen worden, waarbij kleine snijwonden en kloofjes in de huid verschijnen.

Als je de huid van je hand hebt beschadigd, wordt deze bovendien minder effectief als barrière tegen infectie. Het is dan ook van essentieel belang om je huid goed te hydrateren. Hydrateren is daarom veel essentiëler dan je denkt. Dat is natuurlijk niet de enige oplossing om je droge handen te behandelen.

Zoals gezegd is kan het vele handen wassen gedurende 20 seconden barstjes en kloofjes in de huidbarrière veroorzaken. Maar ook het gebruik van allemaal verschillende desinfectiemiddelen dragen niet echt bij om de hydratie te bevorderen. Maar het is niet de enige oorzaak. Koud en guur weer kan ook een belangrijke rol spelen door het gebrek aan vocht in de lucht. Maar ook vloerverwarming kan ervoor zorgen dat ook de voeten droog en schraal worden. Droge hakken, eelt met scheurtjes is vaak het gevolg hiervan.

Welke deskundige tips zijn er voor het omgaan met droge handen

1 / Probeer een handmasker voor een nacht

Breng voor het slapengaan een royale laag hydraterende handcrème aan en trek daarna een paar katoenen handschoenen aan. Dit voelt bijna alsof je een intense handmasker gebruikt dat verlichting biedt voor schrale huid

2 / Handschoenen voor cardio buitenshuis sporten

Als u buiten traint, is het een goed idee om handschoenen te dragen. Vooral in de periode van september t/m april kan het weer guur zijn, en het koude weer dient alleen maar om de huid verder uit te drogen.

Je zult ook het beschermingsniveau willen verhogen door handcrèmes te gebruiken die ingrediënten bevatten zoals de Aloë Vera, Teunisbloemolie, Echinacea en Vitamine E die de hydratatie bevorderen en vasthouden.

3. Gebruik handschoenen bij het schoonmaken

Wanneer ons huis een grondige voorjaarsschoonmaak nodig heeft, zorg ervoor dat je jezelf bewapent met een fatsoenlijke handbescherming voordat je naar de schoonmaakmiddelen reikt. De meeste huishoudelijke schoonmaakproducten bevatten chemicaliën die agressief kunnen zijn voor je huid, en ja, je raadt het al… droog ze uit. De oplossing? Het is tijd om die rubberen handschoenen aan te trekken.

4. Zoek deskundige hulp

Als uw handen zo geïrriteerd en pijnlijk zijn dat het leven erg moeilijk wordt, en u heeft er alles aan gedaan en de bovenstaande stappen hebben niet geholpen, dan  is het misschien tijd om contact op te nemen met een dermatoloog voor hulp op maat.

2 handcrèmes voor onmiddellijke verlichting

1 / Ambachtskroon Gezicht, Hand & Bodycrème

Geformuleerd met Calendula, Echinacea, Aloë Vera en Teunisbloemolie, voelt deze rijke crème genoeg aan om de huid te kalmeren, maar laat ze niet vettig achter. Zelfs ideaal voor het gezicht, lichaam, benen en voeten.

2. Ambachtscrème Hand & Bodycrème

Deze bijzondere crème niet de enige handcrème, maar is gemaakt om alle gevallen van droge huid te behandelen. Het perfecte alles-in-één product om in je handtas te stoppen, het is ook nog eens dermatologisch getest. Bij deze crème ben je in veilige handen.