Geplaatst op

Spierpijn

spierpijn rug, spierpijn na sporten

In deze blog behandelen we acute en uitgestelde spierpijn

Er zijn vele vormen van spierpijn die men kan ervaren tijdens of na het sporten, klussen of zwaar tillen.

Was je te ijverig in de sportschool of was je te actief met het tillen van zware gewrichten? De kans is groot dat u de komende dagen pijnlijke spieren zult ervaren.
Dit soort pijn wordt veroorzaakt door regelmatige overbelasting van je spieren en kan tot blessures leiden.
Wilt u weten wat je wat u wel of niet moet doen bij spierpijn? Blijf lezen.

Wat is spierpijn?

Spierpijn ontstaat door een opeenhoping van metabolische afvalproducten, vooral lactaat, in het lichaam. Dit leidt tot pijn, krampen en een stijf gevoel. Er zijn meerdere typen spierpijn te onderscheiden:

  • Acute spierpijn: Deze pijn ervaar je tijdens het sporten, zoals het verzuren van je benen. Het is essentieel om niet te intensief te trainen en de limieten van je lichaam te respecteren om spierpijn en verwondingen te vermijden.
  • Spierpijn door trauma: Dit type spierpijn is het resultaat van een blessure en vereist dat je stopt met sporten en rust neemt. Als de pijn blijft aanhouden, raadpleeg dan een arts of fysiotherapeut.
  • Verlate spierpijn: Deze spierpijn manifesteert zich meestal na 24 uur en kan enkele dagen tot een week aanhouden, met de ergste pijn na 48 uur.

3 adviezen om spierpijn te verminderen of voorkomen in het lichaam

  • Warming-up en cool-down: Begin je training altijd met een goede warming-up en sluit af met een cool-down. Dit helpt je spieren geleidelijk over te gaan van rust naar activiteit en weer terug.
  • Regelmatige beweging en rust: Beweeg regelmatig zonder je spieren te overbelasten. Gun je spieren de nodige hersteltijd na spierpijn, ongeveer 48 tot 72 uur.
  • Warm douchen of baden: Een warme douche of bad na het sporten kan helpen spierpijn te verlichten. Ook kan een massage de bloedcirculatie in de spieren bevorderen en zo de pijn sneller verminderen.
spierpijn na training sportschool
training sportschool

Hoe ontstaat Spierpijn?

Spierpijn komt vaak voor na intensieve of fysieke activiteit. Deze pijn ontstaat meestal als gevolg van kleine schade aan spierweefsels en bindweefsel tijdens de inspanning. Wanneer er te zwaar wordt getraind en er ontstaat overbelasting aan de spieren dat je ervaart als kleine spierscheurtjes die lijden tot pijn of zelfs ontstekingen. Dit is het gevolg van ophoping van afvalstoffen in de spieren met name melkzuur. Melkzuur is een bijproduct van het anaerobe metabolisme dat gepaard gaat met spierpijn. Dit veroorzaakt ongemakkelijke krampen en stijfheid.

Acute spierpijn

Dit wordt ook wel acute spierspanning of spiertrekking genoemd, is een veel komende aandoening. Deze spierpijn treedt op wanneer er sprake is van overstrekking of scheuring van de spiervezels als gevolg plotselinge overmatige fysieke activiteit. Dit kan gebeuren tijdens het sporten, zware lichamelijke inspanning zoals het tillen van zware voorwerpen. Deze acute spierpijn die je ervaart is scherp en zeer intens. In sommige gevallen van acute spierpijn kunnen ook zwellingen of blauwe plekken ontstaan. Wat geadviseerd wordt is om meer rust te nemen en voorkomen dat de aangetaste spier extra wordt belast, zodat deze goed kan herstellen. Wat verlichting kan bieden is het aanbrengen van ijspakkingen en het gebruik maken van een sport arnica massage olie om de huid licht te masseren. Als deze acute spierpijn aanhoudt of verergert, wordt geadviseerd om een arts te raadplegen.

pijn in de zij, pijn in de rug. spiercreme
Vrouw met onderrug pijn

Spierpijn als gevolg van blauwe plekken en scheuren

Dit soort spierpijn wordt veroorzaakt door spierschade als gevolg van een ongeval. Wanneer je een spier kneust, scheuren de bloedvaten, waardoor verkleuring en gevoeligheid ontstaat. Als dit gebeurt , is het essentieel om te stoppen met sporten en rust te houden. Het laten rusten van de gewonde spier is essentieel om verdere schade te voorkomen en het genezingsproces te laten plaatsvinden. Bovendien kunnen zachte rekoefeningen en oefeningen met weinig impact helpen bij het verbeteren van de flexibiliteit en het versterken van de omliggende spieren.  Als de klachten blijven aanhouden raadpleeg dan een fysiotherapeut en gebruik een spiercrème op basis van menthol om de plek te koelen en te doorbloeden.

Spierpijn door trauma

Spierpijn door trauma, ook wel traumatische spierpijn genoemd, is pijn die
ontstaat als gevolg van een verwonding of schade aan de spieren. Dit kan het resultaat zijn van een ongeluk, zoals een val, stoot, of een auto-ongeluk. De pijn kan direct na het trauma optreden, maar soms ook pas na enkele dagen.

traumatische spierpijn
Nekpijn door traumatisch ongeval

Bij spierpijn door trauma is het belangrijk om rust te nemen en de getroffen
spiergroep te ontlasten. Koude kompressen of ijspacks kunnen helpen om de
zwelling en pijn te verminderen. In sommige gevallen kan medicatie zoals paracetamol nodig zijn voor
pijnverlichting. Als de pijn aanhoudt of ernstig is, is het raadzaam om medisch advies in
te winnen, omdat er mogelijk sprake kan zijn van een ernstigere blessure zoals
een spierscheuring of -kneuzing.

Uitgestelde spierpijn

Uitgestelde spierpijn noemen wij ook wel vertraagde spierpijn. Dit treedt meestal op binnen 24-72 uur na een intense lichamelijke intensiteit. Uitgestelde spierpijn kenmerkt zich door spierstijfheid, gevoeligheid en ongemak.

Uitgestelde spierpijn na ongeval
Uitgestelde spierpijn

Er wordt aangenomen dat dit wordt veroorzaakt door microscopische schade aan de spiervezels en daaruit voortvloeiende ontsteking en zwelling die optreedt tijdens het genezingsproces. Dit is kan een paar dagen maar zelfs weken aanhouden. Wat je kunt doen om dit fenomeen te voorkomen is: goede warming-ups, cool-downs en het geleidelijk verhogen van de intensiteit of duur van uw trainingen kunnen de ernst van vertraagde spierpijn helpen minimaliseren.

Hoe behandel je spierpijn?

Het is belangrijk om te weten hoe je spierpijn het beste kunt behandelen.
Eén van de belangrijkste technieken om dit te behandelen is de goede oude RICE-techniek, dat staat voor Rest, Ice, Compression en Elevation. 

Tips voor het verminderen of voorkomen van spierpijn

Opwarming ( warming-up) voor het sporten en na het sporten een cooling down.

Of je nu naar de sportschool gaat of zelf een rondje gaat hardlopen. begin altijd met een goede warming up en neem na het sporten de tijd om een cooling down te doen.
Dit is van cruciaal belang omdat het helpt om uw spieren los te maken en het voor uw lichaam gemakkelijk maakt om een rustend en actieve toestand te creëren. Cooling downs zijn net zo belangrijk omdat ze uw lichaam de kans geven om af te koelen en uw spieren terug te brengen naar hun rusttoestand. De Oud Hollandsche spier & gewrichtscrème is zeer geschikt om als cooling down toe te passen en bevordert de doorbloeding en vermindert pijn in de spieren.

Beweeg of sport regelmatig, maar weet wanneer je een pauze moet nemen


Regelmatige spiertraining is geweldig om in vorm te blijven, maar overdrijf het niet. Als je spierpijn ervaart is het belangrijk om je spieren tijdelijke rust te geven en de pauze nemen om te herstellen.

Beweeg regelmatig

Eet een gezond en gebalanceerd dieet


Een uitgebalanceerd dieet kan spierpijn helpen te voorkomen door uw lichaam te voorzien van de noodzakelijke voedingsstoffen voor spierherstel.

Blijf gehydrateerd


Voldoende water drinken is essentieel voor je volledige gezondheid maar vooral als het gaat om het voorkomen van spierpijn. Uitdroging kan leiden tot spierkrampen en spanningen, dus zorg ervoor dat je de gehele dag gehydrateerd blijft.

Luister naar je lichaam


Luister tenslotte altijd naar je lichaam en overschrijd de grens niet. Je lichaam weet wanneer de tijd is om een pauze te nemen om spierpijn en blessures te voorkomen. Met deze tips in gedachten kun je optimaal voor je spieren zorgen en toekomstige pijn en blessures voorkomen. Vergeet niet om altijd prioriteit aan uw gezondheid te geven en het in ere te houden.

Heb je nog meer tips om spierpijn te behandelen?

Klik hier om je tip toe te voegen

Lees meer doorbraak bij spier & gewrichtsklachten

doorbraak bij spier en gewrichtsklachten
doorbraak bij spier en gewrichtsklachten

Doorbraak bij spier & gewrichtsklachten

Lees meer spiercrème bij zere en vermoeide voeten

rusteloze benen
rusteloze benen

Spiercrème ook bij vermoeide en zere voeten en rusteloze benen

Wat moet je doen als je spierpijn hebt?

Zorg ervoor dat je voldoende rust neemt, neem een lekkere warme douche of een warm bad.
Een dieet met eiwitrijke voeding en minder stress zorgen voor een snellere spierherstel.

Wat is de oorzaak van spierpijn in het hele lichaam?

De mogelijk oorzaken kunnen letsels zijn, een sporttrauma, ongeval of zittend werk met een verkeerde houding. Welvaartsziekten artrose, reuma en fybromyalgie kunnen hiervan ook de oorzaak zijn.

Is magnesium goed bij pijnlijke spieren?

Magnesium is zeker goed te gebruiken bij spierpijn omdat dit bijdraagt aan een normale spierwerking en het behoud van soepele spieren. Het merk LivingGreens heeft 3 verschillende verpakkingen in zijn assortiment.

Is Arnica massageolie te gebruiken bij spierpijn?

Het is goed om een massageolie te gebruiken op basis van arnica omdat dit de doorbloeding bevordert bij de pijnlijke spieren waardoor een sneller herstel wordt bevorderd. Arnica massageolie van Ambachtskroon wordt ook veel gebruikt als warming up en cooling down voor en na het sporten.

Welke tekorten kunnen ook spierpijn veroorzaken?

Wanneer je minder goed gezond eet en onvoldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt zoals vitamine B,C, D en E, deze hebben invloed op het voorkomen en verminderen van spierpijn en zorgen voor een optimale spierwerking. Een uitgebreid multi vitamine product is de LivingGreens multivitaminen & mineralen met antioxidanten.

Wanneer weet je of er sprake is van spierreuma?

De klachten die bij spierreuma ontstaan zijn: plotselinge stijfheid, en pijn in de heupen, schouders en nek. De pijnklachten komen vaak voor aan beide kanten van het lichaam en is het meest merkbaar in de nacht en ochtend. Twijfel je, neem contact op met je huisarts omdat daar een goede diagnose gesteld kan worden.

Vragen over: Ambachtscreme, spier en gewrichtscreme, lippenbalsem en handzeep
Vragen over onze producten