Geplaatst op

Tea tree als wonderbalsem ingezet bij paarden

paard

Tea tree balsem is onmisbaar voor blessures bij paarden. Tea tree balsem is één van de vele kruiden en plantenoplossingen die thuis of buitenshuis voor vele doeleinden kan worden gebruikt. De Australische Aboriginals ontdekten de helende eigenschappen van de tea tree olie bij hun paarden op schaaf- en snijwonden. Door gebruik te maken van geplette tea tree bladeren werd er olie gewonnen die op kompressen werden gedaan. Deze kompressen werden op de wond geplaatst om het genezingsproces te bevorderen.

Iedere paardenliefhebber wil het beste voor zijn paard

Tegenwoordig heeft bijna iedere paardenliefhebber wel een tea tree balsem inde EHBO doos om huid- en hoefproblemen bij het paard aan te pakken. De balsem is gemakkelijk in gebruik om bijvoorbeeld de hoeven mee in te smeren.

De oorsprong van tea tree

Zo is bekend dat tea tree olie wordt gewonnen uit de Melaleuca alternifolia; een boom die door zijn bijzondere eigenschappen zogeheten wonderolie produceert. Wanneer je meer over de oorsprong wilt weten en de geschiedenisboeken induikt kom je al snel kapitein James Cook tegen, die ervoor verantwoordelijk was dat de bladeren van deze boom na zijn ontdekkingsreis werden meegenomen en daarvan thee extracten maakte. Door zijn ontsmettende en schimmelwerende werking is tea tree heel populair geworden in de gezondheidsbranche.

Waarom wordt dit middel veel ingezet bij paarden?

Bij paarden met slecht genezende wondjes of een beschadigde huid door bijvoorbeeld een onvoldoende passend zadel en bijvoorbeeld hoefirritaties wordt de balsem zeer sterk aanbevolen. Naast dat de balsem de huid kalmeert is het ook zeer effectief bij zomerkriebels op de huid. De weerstand van de huid wordt verbeterd waardoor sneller herstel wordt bevorderd. Ook bij paarden die langs het hout van de stal of hek schuren kan de huid worden gekwetst. De balsem is ook hier goed te gebruiken.

Kort samengevat is tea tree balsem voor paarden te gebruiken bij:

  • Huidallergieën
  • Wondjes
  • Hoefirritaties
  • Constante kriebels op de huid
  • Bij insectenbeten.