Geplaatst op

Tea Tree als wonderbalsem ingezet bij paarden

paard

Tea tree balsem onmisbaar bij paarden blessures.

teatree
teatree

Tea tree balsem is één van de vele kruiden en plantenoplossingen die thuis of buitenshuis voor vele doeleinden kan worden gebruikt.

Niet alleen voor de mens wordt dit product ingezet voor een breed spectrum aan aandoeningen, maar ook bij dieren kan het gebruikt worden.

De Australische Aborginals ontdekten de helende eigenschappen van de tea tree olie bij hun paarden op schaaf en snijwonden.

Door gebruik te maken van geplette tea tree bladeren werd er olie gewonnen die op compressen werden gedaan. Deze compressen werden op de wond geplaatst om het genezingsproces te bevorderen.

Iedere paardenliefhebber wil het beste voor zijn paard

EHBO doos

Tegenwoordig heeft bijna iedere paardenliefheber wel een tea tree balsem in de EHBO doos om te gebruiken bij huid en hoefproblemen bij het paard.

De balsem is gemakkelijk te gebruiken
om tussen de hoeven in te smeren.

De oorsprong van tea tree

Zo is bekend dat Tea tree olie wordt gewonnen uit de Melaleuca Aternifolia boom die door zijn bijzondere eigenschappen ook wel eens wonderolie genoemd.

Wanneer je de geschiedenis boeken induikt kom je al snel kapitein James Coock tegen, die er voor verantwoordelijk was dat de bladeren van deze boom na zijn ontdekkingsreis werden meegenomen en daarvan thee extract van maakte.

Door zijn ontsmettende en schimmelwerende werking is Tea Tree heel populair geworden in de gezondheidsbranche.

Waarom wordt dit middel veel ingezet bij paarden?

Hoefirritates

Bij paarden met slecht genezende wondjes of een beschadigde huid door bijvoorbeeld een onvoldoende passend zadel en bijvoorbeeld hoefirritaties wordt de balsem zeer sterk aan te raden.

Naast dat de balsem de huid kalmeert is het ook zeer effectief bij zomerkriebels op de huid.
De weerstand van de huid wordt verbeterd waardoor sneller herstel wordt bevorderd.

Ook bij paarden die langs het hout van de stal of hek schuren kan de huid worden gekwetst. De balsem is ook hier goed te gebruiken.

Kort samengevat :

Tea tree balsem is voor paarden te gebruiken bij:

  • Huidallergieën
  • Wondjes
  • Hoefirritaties
  • Constante kriebels op de huid
  • Bij insectenbeten.