Geplaatst op

5 tips om droge lippen te behandelen

droge lippen

Droge, ruwe en schrale lippen met schilfers en kloofjes komen regelmatig voor in de zomer en wintermaanden. Schrale en droge lippen kunnen bijzonder hinderlijk en pijnlijk zijn wanneer deze zijn uitgedroogd. Door het regelmatig bevochtigen met speeksel van uitgedroogde lippen, ontstaat op de lippen een eczeemachtige rode droge huid. Ook bij het gebruik van geneesmiddelen voor acne en psoriasis kunnen droge lippen ontstaan.

5 tips om droge, ruwe en schrale lippen te voorkomen

 

1) Stop met uw lippen vochtig te maken; speeksel bevat zuren en kunnen ook de lippen doen irriteren.

2) Niet aan de velletjes trekken omdat er ook bacteriën kunnen ontstaan.

3) Gebruik een vette lippenbalsem het liefst op basis van aloë vera, l-lysine, echinacea, calendula, teunisbloemolie en vitamine E.

4) Probeer uv-straling te verminderen op de lippen mits je een lippenbalsem gebruikt met uv-filter.

5) Eet minder of geen zuur of zout eten; zout kan de lippen irriteren waardoor ze snel kunnen uitdrogen.

 

Hoe ontstaan ruwe en droge lippen?

Droge, ruwe en schrale lippen met schilfers en kloofjes komen regelmatig voor in de zomer en wintermaanden. Schrale en droge lippen kunnen bijzonder hinderlijk en pijnlijk zijn wanneer deze zijn uitgedroogd. Door de lippen steeds te bevochtigen met speeksel kunnen deze uitdrogen en schilferen. De airco heeft ook een grote invloed op het ontstaan van droge lippen; de luchtvochtigheid wordt lager waardoor een droge huid ontstaat. In de wintermaanden moeten je lippen het vaak ontgelden. De veranderding van temperatuur en droge lucht maken de lippen droog.

De oorzaak en klachten van droge lippen

De structuur van de huid van de lippen is flinterdun en bevat geen talgklieren. Talgklieren hebben namelijk de eigenschap dat het de huid vet en soepel houdt. Droge lippen kunnen ontstaan door kou, droogte of zon. De winter is de meest uitgesproken periode waarin droge lippen kunnen ontstaan. Dit komt door de droge, koude lucht buiten maar ook door factoren binnenshuis. De centrale verwarming wordt in de winter aangezet waardoor een zeer droge atmosfeer in huis kan ontstaan. De lippen kunnen hier erg gevoelig op reageren. Naast de temperatuur binnenshuis kan ook het continu blootstellen aan UV leiden tot uitdroging van de lippen.

Het ontstaan van lipblaasjes

Een lipblaasje wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Het virus zit in het vocht van deze blaasjes. Het virus kan zich verspreiden door intiem contact zoals knuffelen en zoenen. Een koortslip kun je ook krijgen doordat je lippenbalsem gebruikt van een ander persoon die besmet is met het herpesvirus. Het advies is om een eigen lippenbalsem te gebruiken.

Hoe kun je droge lippen het beste behandelen?

Droge lippen kan men voorkomen en behandelen door de deze goed vet te houden met een lippenzalf of -balsem. In de handel zijn vele verschillende soorten verkrijgbaar, de meeste zijn op basis van cacaoboter om de lippen vet te houden. Een uitgebreidere variant bevat een aantal kruidenextracten om de weerstand op de lippen te verbeteren waardoor het herstellend vermogen van de lippenhuid wordt verbeterd. De bestanddelen aloë vera, echinacea, calendula, teunisbloemolie, vitamine E en l-lysine zijn ook verkrijgbaar in één lippenbalsem. Voor meer informatie klik hier.

Ons team

Heeft u nog vragen over onze producten?

Ons team van specialisten bestaat uit:
Drogisten
Cosmetica expert
Medical device specialist

Neem contact op via Whatsapp!Het assortiment voordeelverpakkingen Lippenbalsems